Przekompilowałem dziś EF'a na nowiutkie biblioteki graficzne dosłownie wydane parę dni temu. Zauważycie pewnie pobranie nowego dll'a: allegro44.dll. Możecie w związku z tym wykasować starą wersję allegro42.dll .
Naprawiłem też cholerny błąd, który się trzymał kurczowo silnika od jego początków : gdy załadowało mapę i ją używało silnik ustawiał segmentom czas ostatniego użycia. Jeśli segment był nie aktywny ponad 5 minut, to zwalniało pamięć. Mogło się jednak stać ( nadal szukam przyczynę ), że usuwany był segment, który aktualnie jest gdzieś widoczny. Efekt : potok segmentów zawiera wskaźnik , do usuniętego elementu ....

Gra się wykrzaczała. Napisałem automatycznego detektora wadliwych wskaźników w potoku, więc jeśli zostanie usunięty segment, który znajduje się w potoku, automatycznie będzie on stamtąd usunięty nie powodując żadnych błędów. Ten bug był w grze od prawie roku ( odkąd piszę silnik ) i był prowodyrem wszystkich 99% nagłych i niespodziewanych crashy. Od najnowszego update'a powinniście zdecydowanie odczuć podwyższoną stabilność gry. Gdy robiłem testy gra chodziła bez przerwy ponad 13 godzin bez żadnych wycieków pamięci ani crashy ( pewnie można byłoby testować dłużej, ale po prostu komp mi się już przegrzewał

:D ).